Een mozaïek ligt verloren op de sloopresten van de kerk aan de Enschotsestraat. Op de achtergrond de nieuwe hoogbouw van Tilburg, het Interpoliskantoor uit 1996. De Sint Willibroduskerk uit 1921 werd in 2001 gesloopt. De toren beleef behouden. Onder een nieuw appartementencomplex bevindt zich een kleinere kerkzaal. Foto: Frans de Kok. Collectie Regionaal Archief Tilburg.
Oproep voor tentoonstelling religieus erfgoed Tilburg bij Peerke Donders
Voorwerpen gezocht van afgebroken of herbestemde kerken en kloosters
In Tilburg zijn al de nodige kerken en kloosters gesloopt. Of ze hebben een andere bestemming gekregen. Het blijkt dat er in Tilburg nogal wat voorwerpen en resten van deze gebouwen worden bewaard. De Stichting Petrus Donders Tilburg doet een oproep om deze spullen tijdelijk ter beschikking te stellen voor een tentoonstelling over religieus erfgoed in het Peerke Donders Paviljoen.
Een paar voorbeelden van sloop of herbestemming. De Noordhoekse kerk, de kerk waarin Marietje Kessels is vermoord, is in 1975 gesloopt. Datzelfde jaar viel de kerk van de Besterd onder de slopershamer. Het Fraterhuis aan de Kruisvaardersstraat ontsprong deze dans. Dit gebouw bevat nu onder meer een gezondheidscentrum.
In de praktijk was het veelal zo dat iemand de sloopwerkzaamheden eens ging bekijken. Altijd spectaculair om te zien of er toevallig langskwam. Je vroeg aan de sloper of je een stukje relikwie mee mocht nemen. Of je vroeg helemaal niets en je pakte gewoon iets dat anders toch maar naar de stort was gebracht. Op deze manier zijn er waarschijnlijk tientallen stukjes (en grotere stukken) van dit Tilburg van vroeger behouden gebleven.
In het Peerke Donders Paviljoen wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe tentoonstelling over het religieus erfgoed van Tilburg. De samenstellers zouden heel graag wat van die voorwerpen laten zien. Dat kan van alles zijn. Om wat voorbeelden te geven: stukken glas-in-lood, de klepel van een klok, tegeltjes, stukken steen, beelden of zelfs wel religieuze voorwerpen die tussen de afbraakrommel terecht waren gekomen of die anderszins zijn bewaard.
Door deze voorwerpen te laten zien, vertellen we samen het verhaal van het religieus erfgoed van Tilburg. Dat is de bedoeling van deze actie. Religieus erfgoed is in Tilburg met afstand het meest voorkomende erfgoed. Het bepaalt echt het beeld van de stad, de skyline zelfs. Als iemand iets van deze aard in huis heeft en dat tijdelijk ter beschikking wil stellen, neem dan contact op met info@peerkedonders.nl
De verhalen die bij deze voorwerpen horen worden desgewenst opgetekend door Paul Spapens.