De hongerigen te eten en de dorstigen te drinken geven
Uit dit liefdewerk zijn gaarkeukens ontstaan, voedselbanken en instellingen als ‘De Pollepel’. Een bekende Tilburger die zich met deze vorm van liefdewerk bezig houdt is Pater Poels. Hij brengt brood rond naar diegenen die voedselhulp nodig hebben. Ooit begon hij in zijn eentje, nu werken vele vrijwilligers met hem mee in de strijd tegen armoede.
De vreemdelingen herbergen
In de middeleeuwen stichtten fraters en nonnen de eerste weeshuizen in Nederland. Tilburg had onder andere in de Capucijnenstraat een jongensweeshuis van de fraters van het St.-Antoniusgesticht. 36 jongens konden hier gehuisvest worden. Hedendaagse uitingen van dit liefdeswerk is te zien in het opvangen van politieke vluchtelingen. Zij zijn vreemd in een nieuw land, waar zij afhankelijk zijn van de hulp van anderen.
De naakten kleden
Een naakt persoon kom je niet vaak tegen. Iedereen gaat gekleed van huis. Toch vinden we dit liefdewerk in de huidige tijd terug. Er zijn veel initiatieven om diegenen die niet of moeilijk aan kleding komen te helpen. Via kledinginzameling komen kledingstukken terecht bij hulpbehoevenden, dichtbij huis of ver weg. Daarnaast bestaat er een bloeiende handel in tweedehands kleding en lukt het velen om er toch ‘hip’ uit te zien zonder veel geld uit te geven aan nieuwe kleren.
De zieken verzorgen
Wie kent het niet, de Zonnebloem. Vele vrijwilligers zetten zich in om zieken en hulpbehoevenden te bezoeken en activiteiten voor ze te organiseren. Daarmee zijn zij ‘gouden Peerkes’ van nu. Ook Tilburg kent groepen van de Zonnebloem die zich actief inzetten.
De gevangenen bezoeken
Dit liefdeswerk gaat om meer dan het daadwerkelijk bezoeken van een gevangene. Het vergeven van iemand die zijn straf uitzit en hem een nieuwe kans geven, dát is het echte werk van naastenliefde. Barmhartigheid uit zich in het opnieuw opnemen van diegene die een fout heeft begaan, daarvoor geboet heeft, maar daarna wel weer een goede rol in de samenleving kan spelen. Een vorm van liefdewerk voor gevangenen is het schrijven van brieven door Amnesty International. Ook in Tilburg is er een actieve groep die zich op deze activiteit richt.
De doden begraven
In 1207 voegde Paus Innocentius dit werk van naastenliefde toe aan de werken van barmhartigheid. Er heerste de pest, velen stierven en iemand moest de gestorvenen begraven. Dit werk van naastenliefde was een riskante taak. Hoe voorkwam je dat je zelf ook ziek werd?
De zorg voor het gemeenschappelijke huis
Op 1 september 2016 heeft Paus Franciscus de zorg voor het gemeenschappelijke huis van de mensheid, de aarde, de schepping tot achtste werk van barmhartigheid verheven. De schepping en daarmee de levensbasis voor de mensen, wordt vandaag de dag bedreigd, ook concreet in het land waar Peerke Donders 45 jaar lang heeft gewerkt, onder andere door vervuiling door (bauxiet- en goud)mijnen, legale en illegale. Er zijn vele milieubewegingen die de leefomgeving van de mensheid willen beschermen. De zorg voor de aarde is zeker ook een opdracht voor iedere individuele mens, maar zij vergt vooral ook politieke keuzes daar waar beslissingen de mogelijkheden van individuen overstijgen.